Pöhisuund - Perussuunta 2010 kilpailu Virossa 19.-21.3.2010

Kilpailun voittaja Kristian Hacklin, kuva Jyri Vilamo

PERUSSUUNTA 2010 KILPAILUN VOITTO SUOMEEN

Kenttätykistökerhon ja Uudenmaan Tykistökillan jäsenten osallistuminen Viron tykistökoulun järjestämään Perussuunta kilpailuun tapahtui jo kuudetta kertaa. Vuoden 2005 ensimmäisen kilpailun jälkeen oli voitto mennyt joka kerta Virolaiselle Tykkimiehelle. Tämä putki saatiin nyt katkaistua kun Kristian Hacklin (vänr. res) vei ensimmäisen sijan kaikkien aikojen tasaväkisimmässä kilpailussa. Toiseksi tullut isäntämaan edustaja sai saman määrän virhepisteitä mutta Hacklinilla oli yksi ykkössija kilpakumppania enemmän ja näin voitto kisa ratkesi hänen edukseen. Edellisvuoden nelossija kirkastui näin kerralla ja taakse jäi mm. kolmen edellisen kilpailun voittanut Viron H. Möllits, joka epäonnistui tällä kertaa ammunnassa. Voiton salaisuutena oli tehtävärastien suorittaminen tarkasti ja nopeasti ilman suurempia virheitä.

Kilpailun ajankohta sattui nyt ensimmäistä kertaa talveen (19-21.3). Kilpailun kulkuun tällä ei ollut sanottavaa vaikutusta. Suunnistus taitojen mittaaminen jäi kevyeksi, koska lähes kaikki osallistujat käyttivät teitä etenemiseen. Metsässä puoleen reiteen ja paikoin syvempikin lumi sai muutamaa yritteliästä lukuun ottamatta osallistujat kiertämään rastit maastoteitä pitkin. Matkaa kertyi näin n.10km. Erot suunnistusajassa jäivätkin vähäisiksi ja nopeimmat suorittivat kahdeksan kilpailurastia ja suunnistuksen reilussa 1h 30minuutissa. Pääosalla ei mennyt tästä kuin 15minuuttia kauemmin. Muutaman minuutin ero merkitsikin tavallista enemmän sijoituksessa. Tykistötaidollista osaamista mitattiin 8 lajissa (tasotyö, suunnananto suuntakehällä, ammunta, viestitehtävä, tykin suuntaus, rynnäkkökiväärin kasaaminen, kaluston tunnistus ja etäisyyden arviointi).

KOULUTTAJINA KADETIT JA KOKELAAT

Kilpailun järjestelyt sujuivat järjestäjien kokemuksen tuoman rutiinin mukaisesti sujuvasti ja jopa aikataulua edellä. Uutta oli se, että lauantaina annetusta koulutuksesta vastasivat tykistökadetit ja kokelaat. Aiemmin kantahenkilökunta oli vastannut tästä mutta nyt kotimaisen Hedberg kilpailumme tapaan Virolaiset pääsivät hyödyntämään kilpailun koulutustapahtumana tuleville tykistöupseereilleen. Saamamme koulutus oli erittäin laadukasta.

Yhteishenkeä nostatettiin lauantai-iltana järjestetyllä leikkimielisellä joukkue kilpailulla, jossa mukana oli 2kpl suomalaisia ja 2kpl virolaisia reserviläis-joukkueita, sekä kadettien ja kokelaiden joukkueet. Lajit olivat pilke silmäkulmassa valittuja (jeepin työntö miinaradalla, kuskin ollessa sokkona, salibandypallojen heitto sokkona laatikkoon, tykistöaiheisten palapelien kasaaminen, sekä pakastetun t-paidan päälle pukeminen). Tässä kohtaa isännät veivät vieraita mutta pää-asia olikin yhteinen illanvietto ja hauskanpito. Yhteistoiminnassa tärkeää onkin henkilökohtaisten suhteiden luominen ihmisten välille. Virossakin oli Tykistökoulun johtajaksi vaihtunut uusi mies (ltn Roodvee). Toimivat suhteet tekijöiden välillä on ainoa keino turvata olemassa olevien yhteistoimintamuotojen jatkuvuus. KT-kerhon aloittama yhteistoiminta Virolaisten tykkimiesten kanssa on jatkunut aktiivisena jo vuodesta 2002 alkaen. Tänä päivänä sitä kehitetään yhdessä Uudenmaan Tykistökillan kanssa.

VIRON TYKISTÖ KEHITTYY

Kilpailumatkallamme kävimme myös keskusteluja siitä mihin suuntaan Tykistö aselajina on kehittymässä. Saimme kuulla, että Virolaisilla on tällä hetkellä kolme patteristoa, joista kahden kalusto muodostuu D-30 (122H63) haupitseista ja yksi patteristo on omalla moottorillaan varustettuja FH-70 (155mm) haupitseja. Koulutuksessa oli nyt seitsemän vuoden tauon jälkeen tykistön reserviupseereita (16kpl) ja lähiaikoina oli tarvetta kouluttaa heitä lisää. Kolmea patteristoa harjoitetaan vuorovuosittain, joten se luo todelliset edellytykset osaamistason kehittämiselle. Näimme myös filmin pätkiä Virolaisten kovapanosammunnoista ja esitetyn perusteella voidaan todeta osaamisen olevan hyvällä tasolla.

Kahden maan tykkimiehet mittelevät osaamisestaan hyvinkin pian. Sillä Hedberg kilpailu järjestetään 23.-25.4.2010 Niinisalossa. Menneen ja tulevien kilpailujen tarkemmat tulokset ovat nähtävillä osoitteessa: www.tykistö.fi

Jyri Vilamo
Kenttätykistökerho ry

 
Nimi        Sija Virhepisteet
Kristian Hacklin  1  43
Argo Allik     2  43
Egon Leemets    3  48
Hannes Möllits   4  51
Jaakko Suvanto   5  55
Janne Hänninen   6  60
Mati Sarap     7  61
Taavi Mutso    8  62
Jyri Vilamo    9  70
Henrik Kumlin   10  74
Tanel Padaru    11  79
Juha Blomberg   12  92
Kari Vilamo    13  94
Johannes Husa   14  99
 
 
Rastitehtävät:
1    Suunnistus
2    Taasotehtävä
3    Etäisyyden arviointi
4    Tykin suuntaaminen
5    Ilmakivääriammunta
6    Kaluston tunnistaminen
7    Radio
8    Suuntakehä
9    Galil

Sivua päivitetty: $Date: 2010/05/23 00:30:03 $