Pöhisuund - Perussuunta 2009 kilpailu Virossa 18.-20.9.2009

Ampumatarviketehtävä sekä tasotyö, kuvat Jyri Vilamo

Viron Tapassa käytiin jo viidettä kertaa epäsuorantulen reserviläisten välinen sotilastaitokilpailu. Tällä kertaa lajivalikoima painottui vahvasti tuliasemapuolen taitoihin. Isäntämme olivat taas miettineet uusia tehtäviä kilpailuun. Kotoisen 122H63 tykin lukon purku ja kasaus, etäisyyden mittaus suuntakehällä, sekä tasotyö olivat uutuuksina. Pistooliammunnassa suoritukset tehtiin pystystä ja polvelta. Lisäksi suunnistus oli viety uuteen maastoon. Toki osa uusista lajeista oli meille suomalaisille tuttuja kotoisista kilpailuistamme.

Viikonvaihteen ohjelma oli aiemmilta vuosilta tuttu. Perjantai-iltana oli saapuminen ja majoittuminen Tapan varuskuntaan. Lauantain aikana harjoiteltiin kilpailulajit ja suoritettiin pistooliammunta. Kauniissa syysillassa vietimme veljesjuhlaa uunituoreen sotilaskodin pihalla grilliherkuista nauttien. Illan viiletessä siirryimme sotilaskodin sisätiloihin seurustelemaan. Illan aikana käytiin biljardipöydällä epävirallinen maaottelu, jossa "voitto" tuli kotosuomeen. Sunnuntai-aamuna oli sitten siirtyminen kilpailukeskukseen ajoneuvoilla.

Rata oli rakennettu Läsnan kylän lähettyville, virolaisten ampumakenttäalueen koilliskulmaan. Vasta kolme vuotta sitten valmistunut leirialueen keskus hohti vielä uutuuttaan ja virolaisilla oli sangen toimivat puitteet paikanpäällä. Maasto poikkesi tyystin aiempina vuosina kokemistamme. Virolaista metsästä puhuttaessa olimme tottuneet liki läpipääsemättömään ryteikköön. Kilpailualue olikin kaunista kangasmetsää, jossa polveili pieniä harjuja. Suotakin olisi löytynyt mutta tällä kertaa kilpailureitti oli rakennettu helpohkoksi ja metsäpolkujen, sekä tiestön käyttö mahdollisti ripeän etenemisen.

Kilpailussa mukana oli kaikkiaan 15 henkeä, joista 9 Suomesta. Määrällisestä ylivoimasta huolimatta edellisvuoden kärkikaksikko Virosta piti pintansa ja voitto meni isännille. Suomalaisista parhaiten menestyi Riina Markkula, ylil res. sijoittuen kolmanneksi. Taistelu kolmannesta sijasta oli tiukkaa suomalaisten kesken, sillä neljänneksi sijoittunut Kristian Hacklin, vänr res hävisi vaivaisella pisteellä Markkulalle ja viidenneksi tullut Janne Hänninen, ltn res kaksi.

Palkintojen jaon jälkeen pieni joukko suomalaisia käytti mahdollisuutta ajaa itse motorisoidulla 155FH70 tykillä ja vetoautona toimineella MAN kuorma-autolla. Kotimaisiin varomääräyksiin ja ohjeisiin tottuneille virolaisten joustavuus oli positiivista ihmetystä herättävää. Muutaman minuutin pikakoulutuksella tykin ja auton rattiin päästiin suoraan. Tosin, näinhän se menisi sotatilanteessakin tarvittaessa.

Ensivuoden kilpailu tullaan käymään poikkeuksellisen aikaisin maaliskuun lopussa, sillä virolaiset aikovat hyödyntää kotoisen Hedberg-tapahtuman mallin mukaisesti kadetteja kilpailun järjestämisessä. "Maaottelun " toinen osa käydäänkin sitten heti perään Suomessa, sillä Hedberg-kilpailu on toukokuun tienoilla. Kyseiset tapahtumat ovat oiva tapa ylläpitää ja harjoituttaa epäsuorantulen taitoja. Ensikertalaisille - joita aina mahtuu mukaan - lisättäneen, että kilpailulajit läpikäydään ja koulutetaan aina edellisenä päivänä. Näin ollen omien taitojen riittävyyttä ei kannata pelätä. Viikonvaihde Virossa tarjoaa taatusti elämyksiä, joita ei kotisuomessa pääse kokemaan. Kommentit tämän vuoden ensikertalaisilta olivat: "Tosi hyvä reissu, harmi kun en ole ennen päässyt/ymmärtänyt tulla mukaan".

Kilpailulajit:
Pistooliammunta (9mm USP, pysty ja polvi 2x15 laukausta)
Suunnistus
FH70 tykin suuntaus
Etäisyyden mittaus suuntakehällä
Haupitsin lukon purku ja kasaus
Oman paikan määritys
Käsisuuntakehämittaus tasotyötyönä
Ampuma-arvojen määritys tasolla
Oikean tykistöammuksen valmistelu.

Tulokset: 1. Hannes Möllits -34p, 2. Egon Leemets -37p ja Riina Markkula -42p

Jyri Vilamo - puheenjohtaja
Kenttätykistökerho ry


Sivua päivitetty: $Date: 2009/12/06 01:30:03 $