Tykkimiesten toimintapäivä 2009

Tykkimiehen toimintapäivä Santahaminassa 14.2.2009

Kenttätykistökerhon ja Uudenmaan Tykistökillan yhdessä järjestämää toimintapäivää vietettiin jo kolmannen kerran Santahaminassa, ystävänpäivänä 14.2. Paikalle oli tullut 8 tykkimiestoiminnasta kiinnostunutta henkilöä. Ystävänpäivän henkeen liittyen oli eräs pariskunta keksinyt, että tässä ainakin erilainen tapa viettää yhdessä aikaa. Kun molemmat henkilöt ovat taustaltaan tykkimiehiä niin voisiko sopivampaa tapahtumaa ollakaan!

Järjestäjien aiempien vuosien kokemus näkyi järjestelyissä ja kaikki osasivat valmistautua ennakkoon rastivalvojan tehtäväänsä. MPK:n kurssina järjestetyn tapahtuman johtajana toimi Jussi Sorsa, joka oli ansiokkaasti vastannut pääosin järjestelyistä ja tarvittavan rastikaluston hankinnasta. Edellisenä vuotena hyväksi havaitut kisalajit olivat saaneet taas pientä trimmausta osakseen.

Aamuhämärissä järjestelijät tapasivat aamu kahdeksalta Santahaminan portilla ja suuntasivat "tukikohtana" toimineeseen Uudenmaan Jääkäripataljoonan killan saunalle. Jäljistä päätellen oli ilmeistä, että edellisenä iltana saunalla oli juhlittu pitkään ja hartaasti. Hihat käärittiin ylös ja vajaassa puolessa tunnissa paikat olivat taas edustuskunnossa. Jussin johdolla kerrattiin rastitehtävät ja rastien paikat. Porukka hajaantui laittamaan tehtäväpaikkansa kuntoon ja vastaanottamaan tulijat.

Kello 11.00 Portilta noudettiin itse toimintapäivään osallistujat. Kaikki ilmoittautuneet olivat löytäneet perille ja päivä voitiin aloittaa turvamääräysten esittelyllä ja lyhyellä opastuksella nykyiseen koordinaattijärjestelmään, joka osalle oli tuttu mutta osalle ei. Kisailijat siirtyivät ensimmäiselle tehtävärastille Kadettikoulun pistooliradalle ja opastuksen jälkeen oli vuorossa 5+5 harjoituslaukausten jälkeen 10 laukauksen kilpasarja 25m etäisyydeltä. Toisena rastina oli käsikranaatinheitto ampumaradan kupeessa.

Matka jatkui suunnistaen rastille, josta lähti merkattu reitti paikkaan x. Reitin päässä tuli ilmoittaa kuljettu matka ja antaa paikan koordinaatit. Tästä edettiin Radioniemeen, jossa sijaitsi viestirasti. Tehtävänä oli lähettää viesti sanomalaitteella, radiota käyttäen, määrätyssä ajassa. Tehtävästä selvittyään kilpailijat pääsivät vaivaamaan päätään TJ tehtävässä ja arvioimaan etäisyyttä. Loppusuoran lähestyessä kysyttiin vielä taktisia merkkejä ja saunalla oli viimeisenä tehtävänä piirukolmio laskuja.

Visestitehtävä sisätiloissa sekä tulenjohtoa ulkotiloissa, kuvat Jussi Sorsa

Keskimäärin 3h:n ulkona reippailun jälkeen, kauniissa pikkupakkasessa, osallistujat pääsivät nauttimaan saunanlämmöstä ja ruokailusta. Tuloslaskennan ohessa oli allekirjoittaneella mahdollisuus kysellä osallistujien fiiliksiä ja mielipiteitä tämän tyyppisestä toiminnasta. Myös sitä millä tavoin viesti toimintapäivästä oli tavoittanut "tentattiin". Järjestäjien näkökulmasta oli mukava kuulla, että tapahtumaa pidettiin onnistuneena. Tapahtuman markkinoinnin näkökulmasta oli tärkeä havaita, että eri viestivälineet (verkkosivut, e-mail, kirje, lehdet ja puhelin) olivat tavoittaneet mikä kunkin osallistujan. On tärkeää jakaa tietoa tapahtumista mitä moninaisimmilla tavoilla, jotta mahdollisimman moni saa tietoa. Pelkoa liiasta tiedosta ei ole!

Lopuksi suoritettiin tulosten julkistus ja kolmen kärjeksi muodostui 1. W. von Nandenstadh 545/900p 2. J Christina 533p ja 3. N. Lamminparras 510p.

Vaikka toimintapäivä rakentuukin kilpailutapahtuman ympärille, on päätarkoituksena tarjota mahdollisuus testata yleissotilaallisia, tj-, t-as- ja viestitaitoja. Tykistössähän on tavallaan kolme eri aselajia sisäänrakennettuna ja lisäksi vielä runsaskirjo muita erilaisia tehtäviä esim. mittaus, sää ja jne. Varusmiespalveluksessa keskitytään kuitenkin vain ko. henkilön SA-tehtävään. Vuosien kuluessa, SA-tehtävät kuitenkin vaihtuvat henkilön edetessä reservintehtävissä. Tällöin laaja-alainen osaaminen on tarpeen ja jopa välttämätöntä ainakin johtajatehtävissä olevilla. Niin kauan kuin tykistö on ulkona maakuntajoukoista, on käytännön tasolla ainoa mahdollisuus ylläpitää taitojaan ja oppia uutta, tykistön aselajiyhdistysten ylläpitämissä tapahtumissa. Tällä saralla, uskallan väittää, KT-kerho ja Uudenmaan Tykistökilta edustavat tämän maan parasta mahdollista osaamista jo yli 40v kokemuksella. Meidän tulee kuitenkin olla kriittisiä omaa osaamistamme kohtaan ja kehitettävä koulutusmuotoja ja -mahdollisuuksia jatkuvasti. Tähän tarvitaan ja usein myös saadaan tukea Puolustusvoimilta.

Ensivuonna toimintapäivä järjestetään alustavasti la 6.2. Kuluvana vuonna on kuitenkin useita tapahtumia, joihon mukaan voi rohkeasti tulla yksin tai ottaa kaverin mukaan.

Lisätietoja löytyy verkossa tutusta osoitteesta www.tykistö.fi

Teksti: Jyri Vilamo
Kuvat: Jussi Sorsa


Sivua päivitetty: $Date: 2009/10/06 00:30:03 $