Perussuunta 2008 kilpailu - Kenttätykistökerho Viron Tykistökoulun vieraana

Jo neljättä kertaa Viron tykistökoulu järjesti Perussuunta kilpailun, jossa mittelevät voimiaan niin virolaiset kuin suomalaiset reserviupseerit ja -aliupseerit. Kilpailunajankohta on vaihdellut kesästä syksyyn ja tällä kertaa oltiin liikkeellä aiempia kertoja myöhemmin 26-28.9.2008. Totusti siirryimme perjantai iltapäivän aikana vesitse ja maantietä pitkin Tapaan (n.100km Tallinnasta kaakkoon), jossa sijaitsevat tykistöjoukkojen lisäksi pioneerit, ilmatorjunta ja kansainvälisen toiminnan keskus.

Matkalle oli lähtenyt kymmenen suomalaista ikähaarukalla paristakymmenestä seitsemäänkymmeneen. Ensikertalaisia joukossa oli ilahduttavasti muutama. Sotilasarvot olivat edustettuna alikersantista majuriin. Virolaisia kanssakilpailijoita saimme vastaamme kahdeksan. Kisatulosten valossa nuoruus päihitti kokemuksen - ainakin tällä kertaa. Aiempien vuosien tapaan ei isänniltä ollut tihkunut tietoja kisalajeista ja etukäteen saatoimme vain arvailla mitä tykistö- ja muita taitoja meiltä tällä kertaa vaadittaisiin.

Lauantaiaamun valjetessa meille kerrottiin viikonlopun ohjelma, eikä meidän tarvinnut todellakaan pettyä. Isäntämme olivat panostaneet kilpailuun todella paljon ja kilpailutehtäviä oli mietitty ja kehitetty edellisestä vuodesta huomattavasti. Perinteisempiä rasteja olivat mm. tykinsuuntaus, tulenjohto (huom 6400 piiruinen asteikko) ja suuntakehällä peruspisteen määrittäminen. Kokonaan uusina lajeina pääsimme käyttämään viestikalustoa (Harris) ja vielä testausvaiheessa olevaa laskinohjelmaa (tanskasta hankittu), jonka koulutukset on tarkoitus aloittaa varusmiehillä ensivuonna.

Harjoituspäivän kohokohdaksi nousi µtykkislalomµ, jossa pääsimme ajamaan 155H70 tykillä pitkin rataa, jossa piti väistellä portteja ja miinoja. VW:n 1,7l boxer moottorilla varustettu vauhtihirmu meni yllättävän lujaa ja vaihteitakin löytyi kolme eteen ja yksi taakse. Kaikkia pääsi myös käyttämään kun pujottelimme radalla tuolla saksalais/englantilais/italialaisella, 10 tonnin rautajätillä.

Sunnuntai päivän kilpailuun valmistauduimme yhteisellä illanvietolla, jossa pääsimme vaihtamaan ajatuksia ajankohtaisista asioista. Yllättävää ei ollut Georgian tapahtumien esiin nousu ja Virolaisten toiminta Afganistanissa. Allekirjoittaneelle oli uutta tieto, että varusmiehillä on vapaaehtoispohjalta mahdollisuus osallistua Afganistanin operaation varusmiespalveluksen aikana. Kuinkahan Suomessa suhtauduttaisiin, jos varusmiehiä lähetettäisiin paikaan, jossa on sotatila päällä ja mahdollisuus hengen menetykseen todellinen. Puolivuotta kestävältä komennukselta kuulemma palaa aina muutama jalkansa miinan menettänyt sotilas.

Viikonlopunaikana sää oli kauniin syksyinen mutta kun kisa-aamu koitti, olivat tummat pilvet alkaneet kerääntyä taivaalle. Ensimmäisten kilpailijoiden saapuessa rasteille taivas repesi ja sade alkoi. Kilpailutehtävät oli sijoitettu n.8-9km pituiselle suunnistusreitille. Matkaa pidensi kuitenkin mahdollisuus kerätä lisäpisteitä kylmiltä rasteilta, joita oli sijoitettu runsaasti maastoon, välillä erittäin haastaviinkin paikkoihin. Halutessaan uimataitojakin olisi päässyt testaamaan. Edellispäivän tehtävien lisäksi matkalta löytyi muutama vähemmän vakavamielinen rasti, joissa menestyminen oli ehkä enemmän tuurin kuin taidon varassa. Mukavana yllätyksenä oli kuitenkin ampumaradalla suoritettu practical tyyppinen ammunta 9mm pistoolilla. Ei siis perinteistä taulun puhkomista.

Kilpailureitti oli aiempia vuosia raskaampi ja kestoltaan myös pidempi, n.4,5h. Puolenpäivän aikoihin aurinkokin alkoi jälleen paistaa ja maalissa odottanut sauna ja suihku lämmittivät kummasti muutakin kuin vain mieltä.

Kisamenestykseltään suomalaiset joutuivat tunnustamaan virolaiset kilpailijat paremmiksi ja tällä kertaa isännät miehittivät viisi ensimmäistä sijaa. Parhaasta Suomalais sijoituksesta vastasi Ylil res. Riina Markkula ollen jaettu kuudes. Voittotilasto on nyt Viron hyväksi 3-1. Kotoisessa Hedberg kilpailussa olemme ainakin toistaiseksi pystyneet pitämään veljeskansamme takanamme jo kuuden vuoden ajan. Huhtikuun viimeisenä viikonloppuna 2009 otamme taas yhteen ja odotettavissa on tiukka taisto mestaruudesta.

Huomiolle pantavaa oli virolaisten osallistujien nuori ikä. Kilpailijat olivat 20-30v väliltä ja joukossa oli useampikin vasta keväällä kotiutunut kaveri. Koulutus oli ollut ilmeisen pätevää sillä kilpailussa toiseksi sijoittunut oli heidän joukostaan. Kilpailijoiden joukossa oli myös 21v Viron parlamentin kansanedustaja. Enpä muista kuulleeni vastaavaa tapahtuneen kotimaisissa vapaaehtoisen maanpuolustuksen ympyröissä. Yleensä tuntuvat enemmän karttavan kotoiset edustajamme näitä piirejä kuin aktiivisesti kannustavan.

Mikäli sinua kiinnostaa tämän tyyppinen aktiivinen tykkimiestaitojen opiskelu ja kansainvälinen toiminta, niin kehotan ottamaan artikkelin kirjoittajaan yhteyttä. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta: www.ktkerho.fi

Ensivuoden tykkimiestaitoja mittaavat tapatumat ovat alustavan aikataulun mukaan:

  • Tykkimiehentoimintapäivä 7.2 (Santahamina)
  • Kunto-ottelu harjoitus JTR:ssä 28-29.3 (Parola)
  • Hedberg kilpailu 24-26.4 (Niinisalo)
  • Kapteeni Järvi kilpailu 22-24.5 (Santahamina)
  • Henkilökunnan kunto-ottelu, syyskuun alussa (Niinisalo)
  • Perussuunta 2009, syyskuu (Viro, Tapa)

Jyri Vilamo - puheenjohtaja
Kenttätykistökerho ry


Sivua päivitetty: $Date: 2008/12/02 01:30:03 $