Tykkimiesten toimintapäivä 2008

Tykkimiesten toimintapäivästä traditio

Uudenmaan tykistökilta ry ja Kenttätykistökerho ry järjestivät yhteistyössä järjestyksessään toisen tykkimiesten toimintapäivän Santahaminassa 9.2.2008.

Lauantaina hieman ennen klo 11.00 Santahaminan portin viereiselle parkkipaikalle oli kokoontunut 11 tykkimiesten toimintapäivään ilmoittautunutta. Heitä oli vastassa Uudenmaan tykistökillan ja Kenttätykistökerhon aktiiveja, jotka olivat suunnitelleet pienimuotoisen jotostyyppisen ohjelman tykistöllisten taitojen virkistämiseksi ja testaamiseksi. Päivän päätteeksi oli luvassa saunatuokio jäättömissä, merellisissä maisemissa. Alkamassa oli Tykkimiesten toimintapäivä tai leikkimielisesti "Mini - Hedberg" - kilpailu.

Tykistöllisten ja yleissotilaallisten taitojen kertausta

Päivä aloitettiin lyhyellä tervetuloseremonialla Kaartin jääkärirykmentin killan saunalla. Tervetulotoivotusten, varomääräysten ja lyhyen kilta-/kerhoinfon jälkeen pidettiin lyhyt ja pelkistetty johdatus uuteen koordinaattijärjestelmään, jotta osallistujat saatettiin päästää kartan avulla omatoimisesti suunnistamaan kohti tehtävärasteja.

Päivän toiminnallinen osuus aloitettiin totuttuun tapaan pistooliammunnalla. Käytössä olivat ammuntaa harrastavien tykkimiesten omat 9 mm sotilaspistoolit, joten osallistujat saivat maistaa hieman eksoottisempia "rautoja" kuin intistä tuttu Browning: käytössä olivat mm. Glock ja James Bondin uusi ase Walther P99.


Pistooliammunta, kuva Jussi Sorsa

Ammunnan jälkeen oli vuorossa suunnistus tehtävärasteille ja edelleen takaisin saunalle. Rasteilla tehtävinä olivat kuljetun matkan arviointi, oman sijainnin paikantaminen, käsikranaatin heitto, viestirasti, tulenjohtotasotasotehtävä ja etäisyyden arviointi sekä kaluston tunnistustehtävä. Loppuhuipennuksena saunalla oli tarjolla tykkimiehen kolmion avulla tehtävät laskutoimitukset.

      
Tulenjohtoa sumuisella rannalla sekä kaluston tunnistusta esteradalla, kuvat Jussi Sorsa

Perustaidot hyvin hallinnassa

Osallistujien rastisuoritukset pisteytettiin. Kenelläkään ei ollut syytä häpeillä tuloksiaan ja yleistaso oli hyvä. Kilpailun kolme parasta suoritusta palkittiin lahjakortilla MP- myymälään.

Sotilaallisia urotekoja juhlistettiin ja rastimiesten lievää kylmettymistä parannettiin saunan puolella. Löylyjen lisäksi tarjolla oli pientä purtavaa ja juotavaa palan painikkeeksi. Samalla oli aikaa keskustella tykkimiesten vapaaehtoisesta toiminnasta kerhon ja killan puitteissa. Toivottavasti mukana olleet kilpailijat saivat rohkeutta lähteä kouluttamaan itseään erilaisille MPK:n kursseille ja innosti heitä tuomaan ensi kerralla uusia tulokkaita mukaan.

Jäsenistön aktivointia

Tykkimiesten toimintapäivällä on pyritty aktivoimaan killan ja kerhon nuorehkoa jäsenistöä kilta-/kerhotoimintaan. Toimintapäivästä on saatu hyviä kokemuksia ja tapahtuma järjestetään jatkossakin Santahaminassa helmikuun alun tienoilla. Ohjelma lienee pitkälle edellisvuosien kaltainen mutta aina jotain uuttakin pyritään ottamaan mukaan.

KT-kerho ja Uudenmaan tykistökilta toivottavat kaikki tykkimiestaitojen kertaamisesta kiinnostuneet alle 40-vuotiaat tervetulleiksi paikanpäälle. Varttuneemmatkin ovat tervetulleita erityisesti tapahtuman järjestelytehtäviin.

Lisätietoja: Jussi Sorsa, jussi.sorsa@kolumbus.fi. gsm: 050 465 6920

Teksti: Pekka Vasara ja Jussi Sorsa
Kuvat: Jussi Sorsa


Sivua päivitetty: $Date: 2008/12/02 01:30:03 $