Kenttätykistökerho 70 vuotta 6.3.2011

Kenttätykistökerholla on jo pitkä ja kunniakas historia takanaan. Toiminnan voidaan katsoa käynnistyneen 1941, kun Helsingin Reserviupseerikerhossa käynnistettiin kuusi erityistä pääasiassa aselajien harrastepiiriä, joista yksi oli "Tykistö (kenttä- ja raskastykistö)". Itsenäisenä reserviupseeriyhdistyksenä kerho on toiminut vuodesta 1951. Nyt vuonna 2011 vietimme kuitenkin 70-vuotisjuhlaa.

Juhlia vietettiin järjestämällä Tykistön "superviikonloppu" 5-6.3. Viikonlopun avauksena toimi Suomen Tykistömuseolla järjestetty seminaari, joka käsitteli tykistön kehittymistä Suomessa kylmästä sadasta uudelle vuosituhannelle. Paikalla oli kuulemassa 90 osallistujaa alansa parhaita asiantuntijoita, joiden joukossa useita entisiä Tykistön tarkastajia. Seminaarista julkaistiin samalla kirja - Vaikk' on synkeä yö, tykki leimua lyö - joka jaettiin läsnäolijoille. Viikonlopun toinen osa tapahtui Suomen tykistön päivänä, Kenraali nenosen syntymäpäivänä. Perinteisen seppeleen laskun jälkeen Hietaniemen hautausmaalla oli Ravintola Tekniskassa vastaanotto. Yhdistyksen PJ Markku mantere ja Vpj Pekka Vasara ottivat onnitteluja vastaan lukuisilta arvovaltaisilta tahoilta. Onnittelijoiden joukossa oli entisten Tykistön tarkastaijien lisäksi nykyinen Tykistön tarkastaja, eversti Aki Sihvonen.

Tykkimiehen päivän perinteisiin kuuluu luonnollisesti perinteinen tykkimiehen ilta. Viisikymmenpäiselle osaanottajakunnalle tarkastaja esitteli kenttätykistön tulevaisuuden näkymiä kattavsti ja kuulijakunnalle ei jäänyt epäselväksi mikä aselaji on jatkossakin taistelukentän kuningas. Tilaisuudessa palkittiin lukuisa joukko aktiivisia reserviläisiä mm. tykkimiesmitalein.

Tykkimiehenillan kääntyessä jo kohti loppuaan, oli vielä viimeinen "perinnetapahtuma" suorittamatta. Nelihenkinen iskujoukko siirtyi Torni Hotellin Atelje baariin tarkistamaan sieltä tykin suuntauksen ja kuparinpoistoaineen laadun. Onnistuneen tarkastuksen jälkeen KT-kerhon puheenjohtajaa, Markku Manteretta odotti vielä yksi odottamaton mutta mieluinen yllätys. Maaliskuun loppupuolelle odotettu perheenlisäys olikin päättänyt yllättäen tulla ulos maailmaan Tykistönpäivänä! Tapahtumat olivat edenneet niin ripeästi, että tieto uudesta tyttölapsesta tavoitti tuoreen isän vasta istuessamme kohottamassa maljaa 70-vuotiaalle KT-kerholle. Yhtäkkiä saimme uuden syyn onnitteluihin, samalla kun Markku otti suunnan kohti Kätilöopistoa!

Yhdistyksen perustamiskokouksen kutsukirjeessä 60 vuotta sitten viitattiin tykkimiesten aselajiylpeyteen. Luja maanpuolustustahto yhdistettynä tähän tykkimieshenkeen ja positiiviseen aselajiylpeyteen on kantanut Kenttätykistökerhon toimintaa läpi vuosikymmenten, sekä muuttuvien kansallisten että kansainvälisten olosuhteiden. Aselajistamme on Suomessa syytäkin olla ylpeä. Pitäkäämme tämä mielessä matkalla kohti tulevia vuosikymmeniä.

Jyri Vilamo Kenttätykistökerho ry - Puheenjohtaja 2006-2009
Markku Mantere Kenttätykistökerho ry - Puheenjohtaja 2010-


Sivua päivitetty: $Date: 2011/07/19 00:30:01 $